Macska alapvizsga         leírása

Alapvizsga:


A vizsga célja, hogy a terápiás munka szempontjából fontos alapkészségeket vizsgálja.
Fontos, hogy a macska alapszinten a saját felvezetőjével tudjon együttműködni, szállítható legyen jelentős stressz okozása nélkül, alapszinten nyitott legyen ismeretlen emberek közeledésére, és ismerjen legalább 5 különböző trükköt, amit a felvezetőjével és legalább 1 másik emberrel is képes végrehajtani.
A vizsga értékelését 3 vizsgáztató végzi. A macska minősítése „megfelelt” vagy „nem megfelelt” lehet, ezzel kapcsolatban konszenzusra kell jutnia a 3 vizsgáztatónak, egyet nem értés esetén a többség szavazata érvényes. A vizsga csak akkor értékelhető „megfeleltre”, ha a macska minden feladatot „megfeleltre” teljesít a felvezetőjével.
Amennyiben a vizsga sikeres, a páros elkezdheti a felkészülést a temperamentum vizsgára.
Az alapvizsga nem jogosítja fel a párost állatasszisztált intervenciós munkára!
A teljes vizsgát videón kell rögzíteni a terápiás párosnak, a videót pedig meg kell osztani a Terápiás és Segítő Macskák Egyesületével 15 napon belül. Az előre felvett videó anyagot a vizsga előtt 5 nappal meg kell küldeni a vizsgabizottságnak.

Hám és póráz viselése opcionális, ezek komfortos viselése pozitívumként figyelembe vehető. A vizsgán a felvezető mellett 1 segítőnek is részt kell vennie a feladatok megvalósíthatóságának érdekében.
A macska minimális életkora a vizsga idején 6 hónap, a felvezető minimum életkora 18 év.
Ha a vizsga során a macska „nem megfelelt” minősítést kap, a vizsga leghamarabb 3 hónappal később ismételhető, korlátlan számban.

A vizsga felépítése

A vizsga egy része élőben, online zajlik, a másik fele pedig az előre rögzített videóanyagok értékelésében valósul meg.
Élőben és online végzett feladatok:
1. Behívás (felvezetőhöz)
A macska felvezetője jutalomfalat vagy játék használatával magához hívja a macskát.
A felvezető egy helyiségben tartózkodik a vizsgázó macskával, aki a feladat kezdetéig szabadon mozog. Miután a vizsgáztatók jelzik a behívás kezdetét, a felvezetőnek 30 mp-en belül magához kell hívnia a macskát.
Megfelelt, ha játék vagy jutalomfalat segítségével 30 mp-en belül a macska megérinthetően közel jön a felvezetőhöz, anélkül, hogy a gazdának fizikai promtot kellene ehhez alkalmaznia. Nem felelt meg, ha a macska nem reagál a hívásra, a felvezető nem tudja 30 mp-en belül behívni, vagy a macska nem közelíti meg annyira, hogy a felvezető meg tudja érinteni.
2. Játék a felvezetővel
A felvezető játékot kezdeményez a macskával. Bármilyen játék megengedett, elsősorban peca ajánlott, vagy olyan tárgy, amit a macska visszahoz. Ha a macska nem játszik más tárggyal, akkor lézer pointer is használható, ebben az esetben viszont kötelező elem, hogy a lézer a játék befejezését megelőző pillanatban „elkapható zsákmányra” mutasson (pl. földre helyezett jutalomfalat.
A feladat megfelelt, ha a páros képes 30 mp-ig közösen játszani, de nem kizáró ok, ha nem játszik a felvezetővel.
Nem megfelelt, ha a játék hevében fájdalmat okoz a felvezetőnek. Kizáró tényező, ha a macska a feladat során megpróbál az emberi testtel játszani, tehát pl. kézre vagy lábra vadászik, ahelyett, hogy tárgyakkal játszana.
3. Behívás simogatással és etetéssel (párban)
A feladatot a felvezető és egy általa választott ismerős ember végzi párban a macskával. Egymással szemben ülnek a földön, mindkettőnél lehet játék és jutalomfalat. Legalább 2,5 méterre legyenek egymástól. A feladat, hogy felváltva hívják magukhoz a macskát 3-3 alkalommal.
A feladat megfelelt, ha a macska hívásra reagál és behívható, behívást követően pedig megsimogatható fejétől a farkáig. A következő hívásig ideális, ha az őt simogató embernél marad. A feladat megfelelt, ha a hívások a macska nevével és egy vezényszóra történnek, melyeket 3 alkalomnál többször nem kell ismételni.
A feladat nem megfelelt, ha a macska 3-nál több hívásra sem reagál, vagy több mint 30 mp-ig nem behívható.
4. Trükkök bemutatása felvezetővel
A felvezető és macska páros bemutat általuk választott 5 trükköt, melyet előzetesen a vizsgabizottságnak jóvá kell hagynia. A trükkök vezényszóra és kézjelre működnek, teljes megvezetés nem engedélyezett étellel, kézzel mutató pálcával elfogadott.
A feladat megfelelt, ha a páros 2 percen belül sikeresen bemutatja az 5 trükköt.
Nem megfelelt, ha 2 perce belül nem tudják bemutatni az 5 trükköt, vagy a jutalomfalat elvételekor a macska fájdalmat okoz a felvezetőnek.
5. Trükkök bemutatása ismerős emberrel
A felvezető által bemutatott trükköből hármat ismétel a páros.
Megfelelt, ha a páros 2 percen belül sikeresen bemutatja a 3 trükköt.
Nem megfelelt, ha 2 perce belül nem tudják bemutatni a 3 trükköt, vagy a jutalomfalat elvételekor a macska fájdalmat okoz.
6. Boxba küldés:
A felvezető a földre helyezi a nyitott boxot, és a macskát beküldi anélkül, hogy hozzá kellene érnie. Jutalomfalat és játék használható.
A feladat sikeres, ha 1 percen belül a macska a boxban van, a boxajtó becsukható. Nem megfelelt, ha a macska 1 percen belül sincs a boxban.
7. Boxban utazás tömegközlekedési eszközön vagy autóban
Előre felvett videó, amit a vizsgát megelőzően elküld a páros a vizsgáztatóknak. A videó hossza 1 perc egybefüggő, vágás nélküli felvétel. A videófelvétel során etetés nem engedélyezett, és a macskának végig zárt boxban kell utaznia, de a felvezető beszélhet hozzá. Megfelelt, ha a macska nyugodtan utazik a boxban, lehetőleg pihen, de semmiképpen sem mutatja az extrém stressz jeleit. A feladat nem megfelelt, ha a macska a stressz erős jeleit mutatja, folyamatosan nyávog, helyezkedik, szabadulni próbál, extrém esetben nyáladzik.